2012. június 5., kedd

Évzáró a Bóbita oviban

Az április és május a szokásos munkarend szerint zajlott a Bóbita oviban - leszámítva két rendhagyó foglalkozást!

Az egyiken Lidi születésnapját ünnepeltük, a másikon a gyerekeket!

A születésnapi foglalkozás egy zsúrral kezdődött. Annak rendje módja szerint terített asztallal vártuk az ovisokat, akik ajándékot hoztak az ünnepeltnek. Van aki rajzolt, van, aki színezett, van aki pedig kivágott valamit a szőrös ötévesnek. Az ajándékok átadása után következett a játék, amit ugyan étellel nem teszünk, de mivel ez egy kivételes óra volt így azt is lehetett: mielőtt megettük volna az állatfigurás kekszeket, mindenki utánozta annak az állatnak a hangját akinek a formáját választotta.

Az ünnepséget követően, ami kb. 10-15 percet vett igénybe, az óra a megszokott menet szerint zajlott tovább. Csak a végén volt némi meglepetés, amikor is a szelektív hulladékgyűjtésen nevelkedett és végtelenül udvarias gyerekek a zsúron kiürült üdítős dobozokat maguktól (úgy értem kérés nélkül) elvitték az arra kijelölt helyre.

Lidi 5 éves


A következő ünnepi foglalkozásunk a gyereknapi volt - ami nagyszerűre, sőt nagyszabásúra sikeredett, ugyanis részt vett rajta az egész ovi! De azért nem egyszerre. A gyerekek csoportonként jöttek be a tornaterembe, ahol a szokásos rend szerint mindenki helyet foglalt a padon, azaz jelen esetben a padokon, ugyanis az átlagos csoportlétszám 27 volt. Ezután Lidi körbe sétált a gyerekek között, aki kérte annak pacsit adott, aki akarta megsimogatta, aki pedig csak messziről szerette őt, annak integetett.

Ezután a következett a közös játék Lidivel -  mint például a tűz, víz, repülő vagy a mókusok, mókusok ki a házból, majd pedig egy kicsi kis kutyás beszélgetés. Amire azért került sor, hogy bővítsük a négylábú játszótársra vágyó gyerekek kutyás ismereteit.

Mivel 27 gyerekkel ilyen rövid idő alatt nem lehet átvenni a felelős kutyatartás minden szabályát, a fejlesztő pedagógus készített nekik egy társasjátékot elvitelre, amelynek segítségével játszva megtanulhatják a jó gazdi teendőit.

A társasjáték egy A4-es lap, amelynek kezdőmezőjén egy kutya a céljában pedig egy kutyaház található. A kutya és az ő háza között vidám színes karikák vannak - pontosan hatféle színű, azért hogy színes oldalú dobókockával is lehessen játszani. Ez természetesen nem Lidi, hanem a kiscsoportosok kedvéért alakult így - hiszen, mint tudjuk Lidi már ötéves, ezért hatig biztos, hogy el tud számolni. Sőt lehet, hogy tovább is, de sajnos a torokberendezése nem alkalmas a beszédre, ezért nem tud megcáfolni.

De térjünk vissza a játékhoz és a szabályzatához. Eszerint minden gyerek felállít egy bábút a kezdő mezőre, majd sorban dobnak egyet-egyet. Amilyen színt dob a játékos, arra a színű mezőre lép, majd húz egy kártyát. A játékvezető (óvónő) felolvassa neki a kérdést, amire válaszolni kell. Ha a játékos helyesen válaszol újra dobhat, ha nem, akkor marad azon a mezőn, ahol volt. Innen csak akkor léphet tovább, ha következő körben, amikor rákerül a sor újra húz egy kártyát és helyes választ ad. Az nyer aki előbb ér a célba!

A kártyákat a kérdésekkel előre elkészítettük. Olyan kérdésekkel, amelyek a városi kutyatartáshoz kapcsolódnak mint például mit eszik a kutya, mit iszik a kutya, vagy miért kell sétáltatni a kutyát...etc. Természetesen a válaszokat is odaírtuk a kártyára, így nem kell feltétlen felsőfokú végzettségű kutyológusnak lenni a játékot vezető óvónőnek.

Ezzel a rendhagyó évzáró foglalkozással be is fejeztük az idei tanévet. Hogy mit fogunk csinálni nyáron? Először is sok sétával és kirándulással megpróbáljuk Lidiről ledolgozni azt a plusz 1 kilót, amit a rengeteg jutalomfalattól felugrott rá - a többit pedig meglátjuk!

1 megjegyzés: