2012. március 28., szerda

10-11-12. foglalkozás a Bóbita oviban

Nem kertelünk tovább - azaz egy bejegyzés erejéig félbe hagyjuk a fű szellőztetést, a küzdelmet a cserebogár lárvák ellen és a virághagyma ültetést, és beszámolunk arról, hogy mi történt az elmúlt három foglalkozáson a Bóbita oviban.

Sok új játékot játszottunk, közülük rögtön az első a házatlan mókus játék. Ebben a játékban eggyel kevesebb karika kerül a földre, mint ahány játékos van. Minden gyerek, illetve jelen lévő kutya beleáll egy karikába. Akinek nem jut karika az azt mondja, hogy:  Mókusok, mókusok ki a házból! - amire mindenki kiszalad a házból és keres magának egy új karikát. Ezt a játékot én Lidivel együtt játszottam, de sokkal izgalmasabb lenne ha megtanítanám őt arra - hogy a Mókusok ki a házból! "vezényszóra" magától keressen egy üres karikát:)

Kutyamókus a házban

Az illusztrációként beszúrt képen látható kettő, abból a körülbelül ötven csontból, amit a fejlesztő pedagógus ragasztott fel a terem padlójára. A csontokon különböző színű és számú pontok vannak, amelyekhez kapcsolódóan számtalan feladatot kellett megoldani a gyerekeknek. Például a kisebbeknek olyan csontokat kellet keresni és ráállni, amiben piros pöttyök annak, a nagyobbaknak pedig olyat amiben öt kék pötty van. Amint megtalálták a célcsontot, a játék egy következő keresési gyakorlattal folytatódott tovább.

A keresési tudományát Lidi is bemutatta - ő természetesen nem zöld pontos csontot, hanem csont alakú jutalomfalatot keresett. Ehhez letettünk három egyforma frizbit a földre, és az egyik alá - úgy, hogy a kutya ne lássa elrejtetünk - egy jutalomfalatot. Természetesen Lidi kiszimatolta, hogy hol a kutyakeksz és a frizbi kaparásával jelezte, hogy melyik alatt van. Ezzel a mutatvánnyal Lidi maximálisan elkápráztatta a gyerekeket.

Ezt a játékot ahhoz a beszélgetéshez csatoltuk, amelyen arról volt szó, hogy a kutyák miben segítenek az embereknek. A gyerekek ismerték a vakvezető kutyákat, a rendőrkutyát, a házőrző kutyát, a vadászkutyát és a mentőkutyákat is - és most már Lidi segítségével megismerték a keresőkutyák munkáját is. Ezt a beszélgetést, a fent mutatvánnyal együtt mindenkinek ajánlom kipróbálásra, mert a gyerekeket abszolút lenyűgözte!

A következő egyszerű, ám nagyszerű játékot - a terpeszfogót, is jó szívvel ajánlom mindenkinek. Akit elkap a fogó az terpeszben áll. A terpeszben álló gyerek csak akkor szaladhat tovább, ha Lidi átbújt a lába alatt. Az az ügyes fogó, aki gyorsabban fogja el a gyerekeket, mint ahogyan Lidi kiszabadítja őket.

Többször játszottunk még akadálypályás játékot is, mostanában már sorversennyé alakítva. Ebben a formában a kutyának mindössze annyi a szerepe, mint az utolsó bójának - a gyerekek megsimogatták őt mielőtt visszafutottak a startvonalhoz. Én is ezt teszem most, megsimizem Lidi fejét a jövő héten pedig újra rajthoz állunk a Bóbita oviban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése